Zara's Geheime Weblog - Aflevering 23
+ + +
Zondag 11 oktober

Ik ben de gedachte die jij nu denkt.

Deze zin zou zeven woorden lang zijn als hij zes woorden korter was.

Hoewel deze zin begint met het woord 'omdat', is hij onwaar.

De drie zinnen hierboven komen uit Metamagische thema's. Dat is het boek dat professor Rimsky me heeft geleend. Gisteren, toen ik terugkwam van de atletiekwedstrijd van Stefan (hij heeft een nieuw persoonlijk record en zijn team was eerste bij de estafette!), heb ik er in een stuk door in zitten lezen. En vanochtend ook weer.

Het is een geweldig boek. Net zo geweldig als De blinde horlogemaker, maar op een andere manier. Het gaat over van alles, over raadsels, puzzels, DNA-moleculen, mensen, hebzucht, wapens en nog veel meer. Het is duizelingwekkend. En verrassend. En grappig.

Het eerste hoofdstuk gaat over zinnen die naar zichzelf verwijzen. M'n blog van vandaag begint met een paar van zulke zinnen. Ik ben het meest gegrepen door het vijfde hoofdstuk. Dat gaat over waarheid en bedrog. Heel veel mensen zijn erg makkelijk te belazeren, blijkt eruit. Dit experiment wordt er bijvoorbeeld in beschreven:

Een goochelaar treedt op voor twee groepen mensen. Tegen groep A wordt van te voren gezegd dat de man een goochelaar is. Tegen groep B wordt gezegd dat hij paranormaal is, dat hij bovennatuurlijke gaven heeft. Na afloop wordt aan de mensen die weten dat de man een goochelaar is gevraagd of ze denken dat de man echt kan toveren. Die mensen zeggen bijna allemaal dat ze dat niet denken (nogal logisch).

Aan de mensen uit groep B wordt hetzelfde gevraagd. Meer dan de helft denkt dat de goochelaar bovennatuurlijke gaven heeft. Die laten zich dus bedriegen door wat simpele trucjes. Dat is op zich al vrij droevig, maar nu komt het.

De goochelaar legt nu aan de mensen van groep B uit dat hij geen tovenaar is, maar een gewone goochelaar. Hij laat zien hoe zijn trucs werken. Daarna wordt voor de tweede keer aan de mensen van groep B gevraagd of de man volgens hen bovennatuurlijke gaven heeft. Nog steeds houdt een deel van deze mensen vol dat dit zo is!

Hieruit blijkt dat mensen in oplichterij blijven geloven, zelfs als ze kunnen weten wat de waarheid is. Arme waarheid! Die kan vaak niet op tegen brutaal bedrog, tegen leugens, tegen oplichterij, tegen domheid. De schrijver van Metamagische thema's zegt het zo:

Dat de waarheid moet vechten voor haar leven is een trieste ontdekking. Dat de waarheid niet aan het licht zal komen, tenzij ze veel hulp krijgt, is erg verontrustend.

Zojuist heb ik een plechtige belofte gedaan aan mezelf. Als ik merk dat de waarheid moet vechten voor haar leven, zal ik haar helpen. Zoveel ik kan. Altijd.

Geloof jij in helderziendheid of andere paranormale verschijnselen? Waarom wel of waarom niet?